perjantai 15. elokuuta 2014

Nukkeilun monet kasvot

Hartsiset BJD-nuket ovat Suomessa melko tuntemattomia, eikä harrastajiakaan ole hirvittävän paljoa. Kovinkaan moni "tavallinen pulliainen" ei ole kuullutkaan niistä, puhumattakaan siitä että he tietäisivät mitä ne oikeastaan ovat ja mikä niiden tarkoitus on.

"Nuket" kategoriana on hyvin laaja, ja siihen sisältyy mm. niin Barbiet, Molla-Maijat, posliininuket kuin hartsinuketkin. Harmillista kyllä, sana "nukke" tuo useimmille ihmisille ensimmäisenä mieleen sen pikkutyttöjen vauvanuken, tai muun vastaavan, lelun.
Nukke sanana tarkoittaa ihmistä muistuttavaa esinettä. Useimmat nuket ovat toki leluja, mutta niitä käytetään myös mm. terapiassa, opetusvälineenä ensiapukursseilla, voodoossa sekä koriste-esineinä.
Aika usein tulee kuultua sama typerä kysymys; "etkö saanut lapsena nukkeja, kun nyt leikit nukeilla?". Eniten korvaan särähtää sana leikkiä. Hartsinuket ovat todella kaukana leluista. Niillä ei leikitä, ne ovat turhan arvokkaita siihen. Toisekseen hartsi ei ole materiaalina paras mahdollinen, siis leikin kannalta. Hartsi mahdollistaa kuitenkin nuken modaamisen, joka tekee harrastuksesta niin ainutlaatuisen ja monipuolisen.

Nukkeharrastajia on maailmassa paljon, ja jokainen harrastaja on erilainen. Yhtä oikeaa tapaa harrastaa ei ole, vaan nukkeilu sopii kenelle tahansa nukeista kiinnostuneelle. Jopa Suomen pienistä BJD-harrastajapiireistä löytyy paljon erilaisia harrastajia. Erilaisuus kertoo luovuudesta ja siitä, että harrastaja kykenee toteuttamaan itseään. Massaa seuraamalla ei todellakaan saa kaikkea parasta irti nukkeilusta, joten se oma intohimo kannattaa aina pitää mielessä. "Koska muutkin" ei ole hyvä syy aloittaa nukkeharrastusta, silloin todennäköisesti saa vain pettyä.


Tämän harrastuksen moninaisuus kiehtoo meitä (minua ja Mariaa) valtavasti. Sen pohjalta sain idean tähän postaukseen. Eli asiaan: Laadin pienimuotoisen kyselyn ja haastattelimme muutamaa suomalaista nukkeilijaa. Haastattelun tarkoituksena on tuoda konkreettisesti esille se, kuinka paljon hartsinukeista todella saa irti. Miksi se on niin monipuolinen harrastus, ja mitä kaikkea niiden avulla voikaan tehdä.

Alta voit lukea vastaukset haastatteluuni. Paljon tekstiä, mutta suosittelen ehdottomasti lukemaan ajatuksella! ^^ 

Kuvat ovat harrastajien itsensä ottamia,
ethän kopioi ilman kuvanomistajan lupaa! Kiitos.



1. Missä ja milloin olet törmännyt hartsisiin BJD-nukkeihin ensimmäisen kerran?
- Internetin ihmemaassa törmäsin ensimmäistä kertaa näihin, en kuollaksenikaan muista mikähän sen sivuston nimi oli, mutta muistan, että kyseinen nukke oli stailattu erään animen/mangan päähahmon kaltaisesti.. :D
Ajankohta oli joskus vuonna 2006 ja heti kun näin, olin kiinnostunut. 

2. Entä milloin sait ensimmäisen oman nukkesi?
- Ensimmäinen nukkeni taisi tulla vuoden 2008 kesällä, riparirahoilla muistaakseni.. kuinkas muutenkaan. 

3. Montako nukkea sinulla on tällä hetkellä? (Halutessa voit kertoa nukkien valmistajat ja linjat)
- Tällä hetkellä kokonaisena on 8, kroppia odottavia päitä on 3 ja sen lisäksi löytyy pieni pataljoona päitä ja osasia. 
Tällä hetkellä kaikki kokonaiseni ovat Soomilta the Gem-linjaa. Tämän lisäksi yksi kroppaansa odottava pää on Dollshelta, muut niistäkin on Soomilaisia. 

4. Mikä on lempipuuhasi BJD-harrastuksen parissa? (Käsityöt, valokuvaus, hahmojen luomien ja kehittely, modaus..)
- Valokuvaus sekä hahmojen luonti ja kehittely, ehdottomasti! Pidän valokuvauksesta jo muutenkin paljon, ja nuket ovat ainakin itselleni suhteellisen helppoja kuvauskohteita, joten valokuvaus on ehdoton ykköseni. 

5. Millainen olet harrastajana?
- Hmm, jaa en kyllä ihan osaa sanoa.. Nykyään olen ihan suhteellisen aktiivinen, vaikka parin vuoden tauon tuossa taannoin pidinkin. Tälläinen ihan perusharrastaja, kai? :'3 

6. Missä asiassa haluaisit kehittyä? 
- Valokuvauksessa ehkä eniten. Olisi myös vänkää oppia (ja uskaltaa) tehdä erilaisia pieniä modauksia nukeille, mutta taidan jättää sen enempi ammattilaisille kuin alkaa itse söhertämään... Faceuppauksessakin olisi ihan jees kehittyä, ja vaikka viimein opetella miten akryylimaaleja oikein käytetään~ 

7. Missä olet hyvä?
- No haluaisin sanoa, että olen ihan OK valokuvauksessa, vaikka kehittämistä onkin vielä. En sitten oikein osaa mitään muuta sanoa, en nyt ole täysi käsi faceupeissa tai ompelussa, mutta en lähelläkään hyvää :'D 

8. Mikä tässä harrastuksessa on vaikeinta?
- Itsensä kurissa pitäminen! Niin paljon kauniita nukkeja, mitä vain haluaisi, mutta kaikkea ei voi ostaa vaikka kuinka tekisi mieli. Se on ehkä itselleni vaikeinta. Se on myös varsin hankalaa saada hahmoista miellyttäviä itselleni, ja monet nukkeni ovatkin käyneet läpi varsin monet hahmomuutokset ja kokeilleet erilaisia tyylejä jne.

9. Oletko uskollinen tietylle "nukkegenrelle" vai oletko kaikkiruokainen?
- Olen aika kaikkiruokainen, mitä tulee siihen, mistä pidän ja mitä tykkään katsoa. Itselleni kuitenkin haalin enemmän tälläisiä isoja, fantasiaörrimönkiäisiä siinä missä joku toinen tykkää enemmän pastelliunelma-tytöistä tai jostain muusta. Tykkään silti katsella muiden nukkeja, olivat ne sitten samaa kategoriaa omieni kanssa, vai jotain ihan muuta. Joten taidan olla vähän molempia? 

10. Millä perusteella valitset nukkesi?
- Koko on aika iso tekijä. SD-/70cm-nuket on se omin kokoni, jossa viihdyn, vaikka on noita MSD-kokoisiakin ollut joskus pyörimässä. Sen jälkeen yleensä katson ihan perus kasvonpiirteitä, onko miellyttäviä, sopiiko muuhun porukkaan jne. Kropallakin on iso merkitys, pidän hyvin posettavista, mutta silti esteettisistä kropista vaikka välillä joutuukin valitsemaan noiden kahden väliltä :'C Onhan sillä hintalapullakin merkitystä, mutta yleensä en ole sitä niin tarkasti katsonut jos nukke on ollut sellainen, jonka todella haluan.

11. Onko nukeillasi nimet, hahmot ja/tai tarinat?
- Jep, kaikilta löytyy nimi, hahmo, luonne ja tarina. Pidän hahmojenluonnista muutenkin ja erilaisten tarinoiden kehittämisestä, joten tämä on hyvinkin luonnollista omalla kohdallani, että tietenkin nukeillanikin on tarinansa ja hahmonsa. 

12. Teetkö itse vaatteita, peruukkeja tai proppeja nukeillesi?
- Tekisin, jos osaisin! Vaatteita olen joskus tehnytkin, mutta ne ovat lähinnä päätyneet jonnekin kaapin perukoille lojumaan... :D Proppeja rakastaisin tehdä ja on todella monta ideaakin, että mitä tekisin, mutta taidot tulee eteen.. Pitäisi ehkä vähän harjoitella.

13. Paljonko valokuvaat nukkejasi? Vai kuvaatko lainkaan? Kuinka tärkeä osa se on sinun harrastustasi?
- Kuvaan aika paljon. Joskus vähän vähemmän, joskus enemmän riippuen ihan omasta ajastani ja kiinnostuksesta, mutta yleisesti ottaen kuvaan paljonkin noita. Minulle valokuvaus on hyvinkin tärkeä osa harrastusta ja oli yksi niistä syistä, miksi alunperin kiinnostuin näistä. Loistavia kuvauskohteita, eivät valita jos pitää istua kauan paikoillaan XD

14. Meikkaatko tai modaatko itse nukkejasi, vai luotatko niissä asioissa ulkopuolisten apuun?
- Meikkauksen kohdalla vähän kumpaakin. Pidän faceuppaamisesta/meikkaamisesta kyllä, ja aika pitkälti puolet meikeistä melkein teenkin itse. Toisaalta, on myös ihana kun nukeilla on taidokkaammat meikit kun mitä minä voin tehdä, joten lähetän kyllä välistä jollekulle kivalle :3 

15. Onko BJD-harrastus sinusta kallis? Mitä vastaisit, jos sinulle sanottaisiin harrastuksesi olevan rahan tuhlausta?
- Onhan se kallis. Niin on kovin moni muukin harrastus kyllä. 
On tullut vastaan pari kertaa tuo möläytys, että ovat rahan tuhlausta ja what not. Yleensä vain vastaan, että "ei ole siun rahoja, ei ole siun ongelma"-tyylisesti. En ehkä ihan noin suoraan, mutta hyvinkin paljon tuota linjaa. Ennen yritin kovasti puolustaa sitä, että ovat käsityötä jne. jne. mutta nykyään ei enää jaksa :D Ei sillä, en viitsi yleensä edes sanoa noiden hintoja niille, jotka eivät nukeista tiedä jo jotain/ole kiinnostuneita, juurikin noiden kommenttien takia.

16. Tapaatko muita harrastajia, missä ja kuinka usein? Jos, niin kuinka tärkeää se on sinulle?
- Miiteissä tulee kyllä käytyä, silloin kun ehtii ja niitä lähellä järjestetään. On se itselleni aika tärkeä osa harrastusta sekin, vaikka varsin epäsosiaalinen muuten olenkin. Miiteissä kuitenkin näkee aina niitä ihania ihmisiä, joihin on tutustunut jo ja niissä tutustuu uusiin ihaniin ihmisiin. Sekä pääsee tietenkin hölöttämään nukeista ihmisten kanssa, jotka ns. "puhuvat samaa kieltä". :D 
Itse en varsinaisesti asu lähellä muita harrastajia, mutta käyn pk-seudun miiteissä lähinnä, koska se on suhteellisen tuttua aluetta. Tosin muutto on edessä ja saa katsoa, jos tulee uskaltauduttua muihinkin miittiporukoihin sen myötä! 

17. Miten neuvoisit ihmistä, joka haluaisi aloittaa BJD-harrastuksen?
- Ihan yleisellä tasolla hyviä neuvoja kai on, että katselee rauhassa millaista valikoimaa on tarjolla ja mitä itse haluaa ja kuinka paljon haluaa siitä maksaa. On paljon halpoja, hyviä firmoja ja on paljon kalliita. 
Paras neuvo kuitenkin, jonka itse olen tässä harrastuksen aikana tajunnut, on se, että ei kannata olettaa, että kaikki huomaavat ja rakastavat sinua ja nukkejasi heti suoralta kädeltä. Ei kannata harrastaa siksi, että saisi mainetta ja kunniaa tai mitä tahansa muuta. Siinä vain pettyy ja pahoittaa mielensä, jos ei saakaan niin paljon kommenttia/tykkäyksiä/whatnot kuin mitä ajattelee ansaitsevansa. Harrastaa kannattaa vain itselleen, eikä kellekään muulle. Tietenkin se vähän aina harmittaa, jos ei saa minkäänlaista huomiota kovasta työstä, mutta ei pidä antaa sen olla se merkitsevin tekijä omassa harrastamisessa.


***



SweetNeat / Milly77

1. Missä ja milloin olet törmännyt hartsisiin BJD-nukkeihin ensimmäisen kerran?
- Selasin internetistä tietoa ja kuvia Pullip-nukeista suunnilleen vuonna 2005-2006 ja törmäsin siinä sivussa myös kuviin suurista, fantasia-asuisista nukeista. En kiinnostunut näistä siinä vaiheessa lainkaan, ennemminkin häiritsi, kun niihin törmäsi vahingossa. Myöhemmin näin lisää bjd-kuvia, jotka saivat minut kiinnostumaan, niissä oli söpöjä pikku lapsinukkeja, Bluefairyn ja Latidollin pikkuisia. Silloin aloin etsiä tietoa myös näistä nukeista, ja löysin Fairylandin PukiPukit, jotka olivat silloin vielä suhteellisen uusi juttu. Ihailin niitä kuvissa, mutta pidin hintaa liian korkeana ja en kuitenkaan pitänyt niistä niin paljon, että olisin ollut valmis maksamaan pyydettyä hintaa.

2. Entä milloin sait ensimmäisen oman nukkesi? 
- Kun Fairyland julkaisi ensimmäiset Littlefee-linjan nukkensa syksyllä 2008, ihastuin herttaisen lapsekkaaseen Anteen niin kovasti, että tiesin tulevani tämän nuken hankkimaan. Pidin erityisesti siitä, miten nukke näytti kuvissa miltei elävältä. Harkitsin ensimmäistä nukkea hyvin vakavasti ja joka kantilta katsoen, ja neljän kuukauden odotuksen jälkeen tein ostopäätöksen. Siitä kesti vielä toiset neljä kuukautta, ennen kuin nukke saapui kotiin syyskesällä 2009. Se oli kuitenkin kaiken odotuksen ja hintansa arvoinen, ja edelleen lempinukkeni kokoelmastani. 

3. Montako nukkea sinulla on tällä hetkellä? 
- Nukkevalikoimani on vaihdellut runsaasti, ja minulla on ollut kymmeniä eri nukkeja, jotka ovat siirtyneet uuteen kotiin tulevien nukkejen tieltä. Suunnitelmani oli hankkia vain yksi nukke, mutta käytännössä minulle kävi kuten lähes kaikille; harrastus vei mennessään. Tällä hetkellä kotona on noin 25 bjd-nukkea, erikokoisia ja näköisiä. Koska en halua jättikokoelmaa, olen koettanut pitää tapanani myydä jonkun entisen pois, kun ostan jotakin uutta. Alun perin oli tarkoitus pitää lukumäärä alle kymmenessä, mutta siitä on ajan kanssa tullut lipsuttua. Tietyt suosikit kuitenkin aion säilyttää vielä sittenkin koristeena, jos päädyn lopettamaan nukkeilun kokonaan. 


4. Mikä on lempipuuhasi BJD-harrastuksen parissa? (Käsityöt, valokuvaus, hahmojen luomien ja kehittely, modaus..)  
- Ompelu, neulominen, suunnittelu ja valokuvaaminen. Tykkään myös ihan vain katsella nukkejani, monet niistä ovat taide-esineisiin verrattavia kauneudeltaan. Nukkejen huoltaminen, riisuminen ja pukeminen ja muokkaaminen sen sijaan on enemmänkin pakkopullaa, joka kuuluu harrastukseen, muttei niin kovasti jaksa kiinnostaa. 

5. Millainen olet harrastajana?  
- Ennen kaikkea olen käsityöläinen. Se on tärkein asia nukkeharrastuksessani, ja iloitsen siitä, että nukkeilun parissa saan toteuttaa alkuperäistä ammattiani. En ole koskaan pitänyt itseäni keräilijänä, mutta tutustuttuani taiteilijanukkeihin minusta on tainnut vähitellen kehittyä jotakin sen suuntaista. ;) Kun mieleni tekee jotakin, pyrin hankkimaan sen, mutta harkiten ja ajan kanssa. 

6. Missä asiassa haluaisit kehittyä? 
- Haluaisin oppia paremmaksi valokuvaajaksi ja myös käyttämään tietokoneohjelmia ja muita toimintoja paremmin. 

7. Missä olet hyvä? 
- Olen oppinut ajan kanssa asettelemaan nukkeja luonnollisesti valokuviin ja osaan myös tehdä hyvin istuvia peruukkeja nukeille. Olen myös pyrkinyt olemaan ystävällinen ja helposti lähestyttävä kanssaharrastaja toisille.

8. Mikä tässä harrastuksessa on vaikeinta?  
- Ehdottomasti valinnanvaikeus ja sen tiedostaminen, että ei voi saada kaikkea mitä haluaisi. 

9. Oletko uskollinen tietylle "nukkegenrelle" vai oletko kaikkiruokainen?  
- Vaikka bjd-harrastuksessa on erittäin paljon fantasiahahmoja ja vastaavia elementtejä, itse pidän erityisesti hyvin luonnollisen ja jopa arkisen näköisistä ihmisnukeista, erityisesti lapsinukeista, joilla on hieman surumielisen söpö ilme ja herkän viehättävistä naisnukeista. Nekin fantasiahahmoiset nuket, joita omistan, pyrin stailaamaan mahdollisimman luonnollisen näköiseksi erityistilanteita lukuun ottamatta. Ajan myötä olen kiinnostunut kaiken aikaa enemmän käsintehdyistä ja pienissä sarjoissa tuotetuista taiteilijanukeista, joissa näkyy tekijän kädenjälki ihan eri lailla kuin tehdasnukeissa.

10. Millä perusteella valitset nukkesi?  
- Ostan vain nukkeja, joista todella pidän, mutta yksi valintaperuste on myös se, että pystyn käyttämään nukkea peruukki- ja vaatemallina. Päällimmäinen syy hankintaan on se, että nukke on mielestäni kaunis ja suloinen (myös ”rumankaunis” on minusta suloinen), ja että siinä on jotakin erityistä, joka viehättää ja vetoaa minuun.  

11. Onko nukeillasi nimet, hahmot ja/tai tarinat?  
- Olen antanut useimmille nukeilleni nimen, mutta hyvin harvalla niistä on hahmoa tai tarinaa. Ne toimivat minulle lähinnä kauniina taide- ja koriste-esineinä ja mallinukkeina. Keksin kuitenkin mielelläni nimiä, joten on hauska päästä ottamaan kivoja nimiä käyttöön. Saatan käyttää mieleistä nimeä useammalla eri nukella, jos olen myynyt entisen pois. Hahmottomilla nukeilla tämä toimii hyvin.

12. Teetkö itse vaatteita, peruukkeja tai proppeja nukeillesi?  
- Teen itse niin paljon kuin ehdin ja kerkiän, myös myyntiin. Ostan ja vaihdan myös muiden harrastajien ja taiteilijoiden kanssa. Kivojen ostoksien tekeminen on yksi harrastuksen mukavista puolista.

13. Paljonko valokuvaat nukkejasi? Vai kuvaatko lainkaan? Kuinka tärkeä osa se on sinun harrastustasi?
- Valokuvaaminen on minulle käsitöiden ohella tärkein osa harrastusta. Valokuvaan suhteellisen paljon, ja toivoisin ehtiväni kuvaamaan enemmänkin. 

14. Meikkaatko tai modaatko itse nukkejasi, vai luotatko niissä asioissa ulkopuolisten apuun?  
- Olen harjoitellut ja ajan kanssa oppinut tekemään luonnollisen perusmeikin, mutta silloin kun haluan jotakin erityisempää, teetän meikin mieluusti taiteilijalla, joka osaa tehdä kaunista jälkeä. Yksittäisen nuken meikin kohdalla on kannattavampaa panostaa joko firman tai meikkitaiteilijan kädenjälkeen, jolloin saa vastinetta rahalleen paremmin, kuin jos hankkisi itselleen tarvikkeet ja yrittäisi rahansäästön nimessä tuhertaa itse meikkiä nukelleen. Jos meikattavia nukkeja on paljon, ja joko on luontaisesti taitava tai on mahdollisuus ja aikaa harjoitella, itse tekemällä voi säästää. 

15. Onko BJD-harrastus sinusta kallis? Mitä vastaisit, jos sinulle sanottaisiin harrastuksesi olevan rahan tuhlausta?  
- Bjd-harrastus on todella kallis. Olen kuluttanut nukkeiluun paljon rahaa, mutta toisaalta se on myös tuonut minulle tuloja, jotka kattavat menot. Rahantuhlauskommentteja olen saanut kuulla monestikin. Olen itsekin sitä mieltä, että tämä harrastus on ehdottomasti rahan tuhlausta, ellei harrastaja koe todella saavansa nukeistaan ja niiden parissa harrastamisesta iloa ja hyvää mieltä koko rahan edestä. Sama pätee kaikkeen muuhunkin harrastamiseen. Saman rahamäärän saa helposti kulutettua mihin tahansa, mutta tärkeintä on se, mitä harrastus ihmiselle antaa. Mielestäni on kuitenkin hyvä tiedostaa rahankäyttönsä ja miettiä rehellisesti, onko tämä harrastus todella sen arvoista juuri minulle? Jos on, se on mukava juttu, mutta ellei, niin näillekin euroille varmasti löytyy parempaa käyttöä.    

16. Tapaatko muita harrastajia, missä ja kuinka usein? Jos, niin kuinka tärkeää se on sinulle?  
- Tapaan muita paikallisia harrastajia useita kertoja vuodessa nukkemiiteissä ja laajemmin väkeä vuosittaisissa kansainvälisissä tapahtumissa ja nukkemessuilla. Olen löytänyt myös harrastuksen parista ystäviä, joiden kanssa on muutakin yhteistä kuin nuket. Tällaiset ystävät ovat paljon itse nukkeja suurempi ja tärkeämpi asia minulle.

17. Miten neuvoisit ihmistä, joka haluaisi aloittaa BJD-harrastuksen? 
- Tärkein neuvo on minusta se, että malttaa innostuksestaan huolimatta ajatella ja harkita ajan kanssa. Miettiä, mitä oikeasti haluan tästä harrastuksesta saada ja saavuttaa, ja millaiset asiat auttavat minua siinä. Nämä nuket ovat erilaisia kuin monet muut nuket, ja vaativat paljon erityistietämystä, joten tiedonhankinta ennakkoon auttaa paljossa. Myös ensinuken valintaan kannattaa käyttää aikaa ja ottaa selvää kaikista vaihtoehdoista. Bjd-harrastus on kärsivällisen ihmisen harrastus, joten siihen on hyvä panostaa jo alusta lähtien. Nuken lähtöhinta on vasta pieni kustannus kokonaisuuteen nähden, joten kannattaakin säästää rahaa talteen kaikessa rauhassa ja selata sillä aikaa vaihtoehtoja ja varmistua siitä, että haluaa todella juuri sen tietyn nuken. Kuten sanottua, riski heittää paljon rahaa hukkaan on todella suuri. Jos et ole täysin varma ja epäilet vähääkään, onko joku nukke juuri se oikea sinulle, älä osta. Sellaisia nukkeja, jotka vain tietää olevan ehdottomia hankintoja, tulee taatusti vastaan. ”Ihan kiva” ei ole oikea vaihtoehto, kun puhutaan tällaisista rahoista. On myös fiksumpaa säästää pidempään siihen nukkeen, jonka todella haluaa, kuin ostaa sitä, jonka saa edullisesti ja nopsaan kotiin.
Bjd-nukkeilu on pääasiassa aikuisten ihmisten harrastus, vaikka nuoriakin joukossa on. Itse neuvoisin alle 15-vuotiasta harrastajaa odottamaan vielä jonkin vuoden ja katsomaan, kestääkö kiinnostus oikeasti. Yli 30-vuotiasta kiinnostunutta puolestaan rohkaisisin harrastuksen pariin, jos se kiinnostaa. Aito innostus on tietysti ikää tärkeämpi tekijä, mutta hyvin nuorelle harrastus on kallis ja vaikea, koska se edellyttää sekä kielitaitoa, tiedon hankintaa, rahansiirtoja ulkomaille ja tietenkin vaatii pääomaa, jota nuorena harvoin on. Huonoin mahdollinen syy hankkia bjd on se, ”kun muillakin on ja minunkin pitää saada myös”, tai sosiaalisen hyväksynnän ja ”ihailun” hakeminen arvostettuna pidetyn harrastuksen kustannuksella. On varsin tavallista, että kuvat ja tarinat saattavat jäädä ilman huomiota tai kommentteja kanssaharrastajilta ja ellei nukke ja sen parissa puuhastelu itsessään tuota iloa, voikin vastassa olla pettymys ja paha mieli. Harrastamisen pitäisi ensisijaisesti piristää ja rikastaa arkea, ja useimmiten se sitä tekeekin. 
Lopuksi muistuttaisin harrastuksesta kiinnostunutta, että jos nukkeilu itsessään houkuttelee, mutta hartsinen pallonivelnukke on vielä liian kallis ja saavuttamaton asia, niin kaikkia samoja asioita kuin bjd:n kanssa pystyy tekemään yhtä lailla minkä tahansa muun nuken kanssa. Vaatteiden suunnittelu, nuken muokkaaminen uniikiksi persoonaksi, valokuvaaminen, tarinoiden kehitteleminen… Kaikki se onnistuu vaikka millaisen nuken kanssa. Nukke itsessään on vain väline luovuuteen. :)


***



1. Missä ja milloin olet törmännyt hartsisiin BJD-nukkeihin ensimmäisen kerran?
- Vuonna 2009 IRC-galleriassa ihan täydeltä sattumalta. Muistan vielä, miten kuvatekstissä puhuttiin siitä, miten kyseisellä (Dream of Dollin) nukella oli uudet silmät ja tukka, ja olin hirveän hämmentynyt! Tulin kuitenkin uteliaisuudesta etsineeksi lisää tietoa, ja innostuin siitä, miten muuttuvaisia ja monipuolisia hartsinuket ovat.

2. Entä milloin sait ensimmäisen oman nukkesi?
- Samana vuonna. Olin niin innostuksen puuskassa, että valitsin heti ensimmäiseltä firmalta ensimmäisen nuken, joka hieman kiinnosti. Asiaan tietysti vaikutti todella paljon nuken hinta, tämä kun oli sieltä "halvimmasta" päästä oleva Dollzonen MSD-kokoinen Hid. Tilasin nuken suomalaisen välittäjän kautta ja odotellessani ostin foorumilta hirveän kasan roinaa... Josta suurin osa oli väärän 
kokoista, koska en ymmärtänyt vielä kokoja.

3. Montako nukkea sinulla on tällä hetkellä? (Halutessa voit kertoa nukkien valmistajat ja linjat)
- Kolme kokonaista, yksi hankinnassa ja pari kierivää päätä:
Aed (Soom Heliot Dollzonen 70cm kropassa)
Jackson (Elfdollin Sian Dollzonen 60cm poikakropassa)
Agatha (BeYours Glisten)
Skipper (Global Tranz Lensv2 -pää)
Scully Skull (Jungatoy Skull)


4. Mikä on lempipuuhasi BJD-harrastuksen parissa? 
(Käsityöt, valokuvaus, hahmojen luomien ja kehittely, modaus..)
- Valokuvaus ja hahmojen luominen, ehdottomasti. Olen aina ollut taipuvainen kirjoittamaan, joten hahmojen kehittely tuntui heti hyvin luontevalta. Mutta nukkeihin ihastuin heti ensimmäiseksi niiden valokuvattavuuden takia (ensinukkea hankkiessani olin juuri aloittamassa audiovisuaalisen viestinnän opiskelun, joten aihe kiinnosti). Valokuvaus onkin ehdottomasti se ykkösjuttu nukkepuuhauksessa edelleen!

5. Millainen olet harrastajana?
- Haluaisin sanoa, että hyvin aktiivinen ja luova, mutta silloin puhuisin pötyä. ;D Valitettavasti nukkejen ulkopuolinen elämä verottaa aika paljon aktiivista nukkeilua, mutta tunnen kuitenkin nukkeilevani koko ajan. Sanotaanko vaikka niin, että suurin osa nukkeiluani tapahtuu pääni sisällä, jossa suunnittelen jatkuvasti uusia hahmoja ja haaveilen päivästä, jolloin minulla viimeinkin olisi se täydellinen nukkelauma. ♥

6. Missä asiassa haluaisit kehittyä? 
- Aktiivisuudessa, ompelemisessa, meikkien tekemisessä, ideoiden toteuttamisessa, valokuvauksessa. Vaikka tunnen olevani jo ihan hyvällä pohjalla kaikkien suhteen, voi aina myös kehittyä! Se tekeekin harrastuksista aina vain antoisemman.

7. Missä olet hyvä?
- No, vastavalmistuneena media-assistenttina osaan kai arvostaa itseäni niiden valokuvaustaitojen osalta. Olen myös mielestäni erityisen hyvä muokkaamaan kuvia. ;)

8. Mikä tässä harrastuksessa on vaikeinta?
- Odottaminen. Se on aina raastavaa! Hankala olla kärsivällinen, oli kyse sitten säästämisestä, osamaksusta tai maksetun nuken odottelusta. Tahdon kaiken heti! 

9. Oletko uskollinen tietylle "nukkegenrelle" vai oletko kaikkiruokainen?
- SD-kokoiset toimii täällä parhaiten, joten niitä keräilen! Olin ennen vakuuttunut, että vain miespuoliset on kivoja, mutta onneksi tänne on nyt kotiutumassa myös tyttöjä!

10. Millä perusteella valitset nukkesi?
- Kasvonpiirteiden. Niissä pitää olla "se jokin". Myös koko vaikuttaa paljon, sillä en halua SD:tä pienempiä nukkeja, olen jo todennut, että ne eivät täällä toimi.

11. Onko nukeillasi nimet, hahmot ja/tai tarinat?
- Kyllä, kyllä ja kyllä. 

12. Teetkö itse vaatteita, peruukkeja tai proppeja nukeillesi?
- Satunnaisesti tartun neulaan ja lankaan ja söhrään vaatekappaleita hartsisilleni, siinä joko onnistumalla tai onnistumatta. :D

13. Paljonko valokuvaat nukkejasi? Vai kuvaatko lainkaan? Kuinka tärkeä osa se on sinun harrastustasi?
- Aikaisemmin jo mainitsinkin valokuvauksen olevan se ykkösjuttu, eli onhan se tärkeää. Sitä ei kuitenkaan tule harrastettua ihan joka päivä, sillä aina ei muun elämän jälkeen vain riitä aika ja energia. Mutta nuket odottavat onneksi kärsivällisesti. ;D


14. Meikkaatko tai modaatko itse nukkejasi, vai luotatko niissä asioissa ulkopuolisten apuun?
- Sekä että. Jacksonin suhteen minulla on jokin päähänpinttymä - sitä en vaan voi kuvitella ulkopuolisen meikillä, siispä tuherran sen itse. Muiden nukkejen suhteen olen luottanut niihin taitavampiin käsiin, eli en omiini.

15. Onko BJD-harrastus sinusta kallis? Mitä vastaisit, jos sinulle sanottaisiin harrastuksesi olevan rahan tuhlausta?
- Onhan se kallis, siitä ei pääse mihinkään. Mutta en mittaa nukkejeni arvoa (pelkästään) rahassa: ne ovat tärkeä, taiteellinen osa elämääni. Jokainen harrastus maksaa jotain. Minun maksaa ehkä enemmän, mutta siitä saankin irti niin paljon, että välillä tunnen saaneeni takaisin enemmän kuin mitä olen kuluttanut. :D Ja viimeiseksi - en voi kieltää toisten mielipiteitä, mutta jos minä en tuomitse sinua, niin älä sinäkään tuomitse minua.

16. Tapaatko muita harrastajia, missä ja kuinka usein? Jos, niin kuinka tärkeää se on sinulle?
- Satunnaisesti miiteissä. Pidän sitä mukavana osana harrastusta, ja menen kyllä mielelläni miitteihin, kun niitä järjestetään. Aina ei kuitenkaan ole sellainen olo, että jaksaisi nähdä ketään kasvotusten, ja tällöin onkin parasta jutella ihanien nukkekavereiden kanssa internetin välityksellä. ♥

17. Miten neuvoisit ihmistä, joka haluaisi aloittaa BJD-harrastuksen?
- Mieti, pohdi, ja mieti vähän lisää, ennen kuin hyppäät suin päin harrastukseen. Älä säikähdä hintoja, sillä nukeista saamasi riemu on kyllä jokaisen pennin arvoinen. Älä myöskään kuuntele liikaa sitä, mitä muut sanovat - harrasta itseäsi varten ja nauti siitä. Nuket ovat nimenomaan hauskanpitoa varten, siispä ota niistä kaikki irti! 


***



1. Missä ja milloin olet törmännyt hartsisiin BJD-nukkeihin ensimmäisen kerran?
- Muistan olleeni Helsingin keskustassa (vuosi oli varmaan 06 tai 07) ja siellä tuli vastaan henkilö seiloripukutyyliseen mekkoon pukeutuneena kantaen punotussa isossa korissa muutamaa pienehkön näköistä nukkea. Kiinnitin heti huomiota erikoiseen näkyyn, sillä en ollut tottunut teinin/nuoren aikuisen kanniskelevan söpöjä nukkeja mukanaan ostoksilla. En tällöin kiinnostunut ottamaan selvää moisesta harrastuksesta, mutta rupesin kuitenkin kaikkeen muuhun ”Aasialaishömppään” kallistumaan.

2. Entä milloin sait ensimmäisen oman nukkesi?
- Vuonna 2010, vasta.

3. Montako nukkea sinulla on tällä hetkellä? (Halutessa voit kertoa nukkien valmistajat ja linjat)
- Kokonaisia ihmiskehoisia nukkeja on 26
Lemmikkinukkeja, eli pieniä eläimiä/otuksia on 4
Ja irrallisia päitä pyörii 2

Nukeissani on eniten Soom The Gem ja Idealian -puolen nukkeja, sekä Iplehousen isoja EID/SID kokoisia nukkeja ja suurimpana Immortality of soulin Lacrimosa. Pienemmissä löytyy sekalaista mm. MSDitä Withdollista Bimongiin ja lemmikkinukeissa on DollZonea, Doll Chateauta, Paper Sakura Grouppia ja Piposia. 

4. Mikä on lempipuuhasi BJD-harrastuksen parissa? (Käsityöt, valokuvaus, hahmojen luomien ja kehittely, modaus..)
- Tykkään eniten suunnitella ja luoda tyylejä/stailauksia, joiden takana on aina jokin hahmo, jonka olen miettinyt. Ostelen tarvikkeita ja askartelen paljon, mutta en ole kovin hyvä ompelemaan kuitenkaan. Kaikenlaisia koruja, koristuksia, tuunaamista, maalaamista ja kivojen proppien keräilyä, peruukkien stailausta yms. harrastan ahkerasti kuitenkin. Kivointa on siis saada ideoita päästä ulos ja tehdä elottomasta muovikasasta jotain aivan ikimuistoista! Valokuvaus ja hahmoilla roolipelaaminen on myös tärkeää, mutten siitä yhtään innostu jos työstetty nukke/hahmo ei toimikaan tai kiinnosta.


5. Millainen olet harrastajana?
- Määrittelisin itseni aika innokkaaksi ja iloiseksi harrastajaksi. Koitan löytää hyviä puolia, enkä murehtia turhia ja vaikkei jotkut kuvat tai faceupit onnistuisikaan, koitan myöhemmin yrittää uudelleen ja en morkkistele. Tämä harrastus on minulle vain ja ainoastaan luovuutta ja tekemisen iloa varten, joten koitan välillä vähän hidastella tahtia ja keskittyä yhteen asiaan kerrallaan.. Meinaa välillä mopo karata käsistä, kun on pientä keräilijän vikaa ja roolipelissäkin meinaa lisää potentiaalisia nukkehahmoja syntyä melkein kuin itsestään. Olen kuitenkin tullut nirsommaksi vuosien myötä, joten en kerää ihan kaikkea mitä eteen heitetään.

6. Missä asiassa haluaisit kehittyä? 
- Olisi kivaa ymmärtää valokuvauksesta muutakin kuin alkeet (jos niitäkään edes hallitsen). Ja nukkejen käsittelyssä olisi kiva oppia vähän erikoisempia kuvakulmia/poseja tai kikkoja, vaikkei nuo olekaan mitään akrobaatteja muutenkaan.

7. Missä olet hyvä?
- Olen todella hyvä löytämään nettikauppoja/myyjiä, joilta saa kivaa nukkesälää.. Olen tässä oikeastaan aivan liian hyvä ja se kostautuukin usein kun nukkejen kamat on viimestä huutoa ja omat kengät ovat puhki! 

8. Mikä tässä harrastuksessa on vaikeinta?
- Se, kun pitäisi osata nukeissa valikoida, karsia ja budjetoida koko homma. Myös mahdolliset ylipitkät odotusajat ja mahdolliset ongelmat (huono laatu, epäluotettavuus, kommunikaation puute) valmistajilla saattavat aiheuttaa harmaita hiuksia, mutta ne ovat harvinaisempia tapauksia. Omakohtaista kokemusta oli erään firman kanssa, jonka väärin valmistetut nuket saivat omistajilleen ihottumaa ja hengitysteiden oireilua ja odotin kyseistä nukkea itsekin pelonsekaisin tuntein. Vaikeaa siis oli, kun firma ei peruuttanut tilaustani pyynnöstä huolimatta, rahoista puhumattakaan. Onneksi sain ihan turvallisen nuken, mutta se kaikenlainen ilmoitusten ja valitusten tekeminen, sekä sairausstoorien lukeminen oli todella stressaavaa kun kukaan Korean puolelta ei auttanut asiassa yhtään. Yksi vaikea asia on myös jos jokin nukkehahmo vaatii tietynlaisen kuoren, jollaista ei ole saatavilla edes jälkimarkkinoilla tai se maksaa järkyttävän paljon harvinaisuuden takia...

9. Oletko uskollinen tietylle "nukkegenrelle" vai oletko kaikkiruokainen?
- Minulla on muutama ns. ”genre” joista tykkään.. Ne ovat sieväkasvoiset isot fantasianuket ja toinen taas ei-niin-sievät, maturemmat ja realistisemman näköiset ihmisnuket, joiden hahmoja käytän sci-fi/cyberpunk tarinoissa. Kukaan nukeistani ei kuitenkaan ole varsinaisesti ihminen, vaan jokaisessa on jotain muutakin.

10. Millä perusteella valitset nukkesi?
- Sopivat kasvonpiirteet, oikea koko ja hyvä kroppa (siis hyvä siinämielessä, ettei se näytä aivan totaaliselle palikalle, mutta pystyy myös jotenkuten olemaan järkevissä poseissa). Tiettyihin sculpteihin vain ihastuu ja jos hahmo ”herää” mielessä niin se onkin tarpeeksi hyvä peruste jos tämän tarvitsee porukkaan mukaan.

11. Onko nukeillasi nimet, hahmot ja/tai tarinat?
- Jokaisella on tarinat, muttei niitä ole kirjoitettu mihinkään ylös. Aika muuttaa hahmoja ja tarinoita, kuten ihmisiäkin.

12. Teetkö itse vaatteita, peruukkeja tai proppeja nukeillesi?
- Vaatteissa olen huono, mutta osaan tehdä yksinkertaisia hameita. Peruukkeja en ole tehnyt kuin kerran, mutta ostelen paljon valmiita ja stailaan mieleni mukaan jos tarvetta on. Proppeja teen paljon mm. muovailen cernitmassasta, teen origameja, pieniä tauluja ja lahjapaketteja lavasteiksi, teen nukeille asusteita ja seuraavana olisi vuorossa armorit foamista, massoista ja muista tököteistä. Fiiliksen mukaan mitä nyt milloinkin tarvitsee, syntyy vanhastakin roinasta uutta kivaa.

13. Paljonko valokuvaat nukkejasi? Vai kuvaatko lainkaan? Kuinka tärkeä osa se on sinun harrastustasi?
- Niin usein kuin on aikaa. Talvisin pimeällä on vaikeampaa, mutta kesäisin ja loma-aikoina pystyy lähteä ulos tai rakennella ”lavasteita” kuviin, kun valo ei heti karkaa. Kuvat ovat tärkeä osa, kuin muistoja omista saavutuksista ja mukavista hetkistä. On myös kiva jakaa niitä netissä muidenkin iloksi ja kuulla mielipiteitä.


14. Meikkaatko tai modaatko itse nukkejasi, vai luotatko niissä asioissa ulkopuolisten apuun?
- Meikkaan nukkeni itse, ellei nukella saapuessaan ole jo hahmoon sopiva meikki (harvinaisempaa, koska olen todella tarkka näistä). Modailuja olen tehnyt vain yhteen päähän ja siihenkin varovasti, mutta todella monimutkaisemmat modaukset säästäisin kokeneemmalle harrastajalle tai pyytäisin tarkat ohjeet.

15. Onko BJD-harrastus sinusta kallis? Mitä vastaisit, jos sinulle sanottaisiin harrastuksesi olevan rahan tuhlausta?
- Nuket ja niiden tarvikkeet ovat arvokkaita, mutta aina voi vertailla ja todeta, että onhan niitä kalliimpiakin harrastuksia ja kukin aikuinen valitsee itse mihin sijoittaa rahansa. Oma ajatukseni on yksinkertaisuudessaan vain se, että yksi elämä ja yksi mahdollisuus. Jos nuket tuntuu oikealle ja harrastus on terveellä pohjalla/ylipäätään mahdollinen, niin onhan se oman henkisen hyvinvoinnin ylläpitämistä kun on jotain mielekästä tekemistä ja siihen kannattaa sijoittaa jos varat riittävät (ja miksei fyysisenkin kunnon parantamista, kannattaa lähteä patikoimaan nukkejen ja kamerojen kanssa luontoon, hikeä pukkaa :D). Vastaisin tuohon kommenttiin vain ”Yes, and they're fabulous!”

16. Tapaatko muita harrastajia, missä ja kuinka usein? Jos, niin kuinka tärkeää se on sinulle?
- Ennen kävin melkein jokaisessa paikallisessa miitissä, mutta nykyään ei tule lähdettyä tapaamaan foorumilaisia, vaikka netissä juttelenkin paljon. Kommunikointi yleensä on siinä mielessä tärkeää, että tulee jaettua ajatuksia, kokemuksia ja saa tottakai muilta vinkkejä ja itsekin auttaa toisia.

17. Miten neuvoisit ihmistä, joka haluaisi aloittaa BJD-harrastuksen? 
- Kehottaisin rauhallista paneutumista siihen, mitä nukkeen investointi henkilölle merkitsee. Esim. elämäntilanne, mahdollinen nopea kiinnostuminen/alkuhuuma, kokeilunhalu ja omat motiivit on hyvä tiedostaa. Ostaako siis nuken, koska tykkää kauniista esineistä ja haluaisi silmäniloa? Vaiko siksi, kun paras kaverikin osti ja ei halua olla ulkopuolinen? Vai haluaa itselleen jotain aktiviteettia arkeen ja jonkin harrastusyhteisön sekä ystäviä? Itselleni oli tärkeää saada luovaa tekemistä ja käytin itse paljon aikaa nuken huoltoon ja turvalliseen hankintaan perehtyen kun isot rahat oli kyseessä ja huijareita/feikkejä on liikkeellä (enkä tietenkään halua turmella kallista esinettä tietämättäni kemikaaleista esim). Suosittelen siis foorumeille rekisteröitymistä, tiedon keruuta ja firmojen sivujen selaamista rauhassa ja aina voi kysyä kokeneemmalta apua ja jutella, mitä muut tästä harrastuksesta itselleen saavat ja onko se minua varten. Mikäli kaikki palaset tuntuu loksahtavan kohdalleen ja on varma olo, ei kenelläkään tarvitse olla mitään elämää suurempaa syytä ostaa muovinen nukke! :D Pääasia, jos vain siitä saa iloa ja minun henkilökohtainen mielipide on tottakai, että kunnioitetaan nukkeartisteja ja ostetaan aitoa tavaraa laittomien recastien sijasta.


***



1. Missä ja milloin olet törmännyt hartsisiin BJD-nukkeihin ensimmäisen kerran?
- Muistelen joskus 2007 törmänneeni netissä kuviin DoD:n nukeista. En ollut koskaan nähnyt mitään vastaavaa joten kiinnostus heräsi ja aloin tutkimaan tarkemmin mitä nämä nuket oikein ovat. Vähän tämän jälkeen näin myös jossain conissa MSD-kokoisen BJD:n jonkun tytön sylissä, tämä oli ensimmäinen kerta kun pääsin livenä näkemään nuken edes vilahdukselta.

2. Entä milloin sait ensimmäisen oman nukkesi?
- Eka oma nukke tuli hankittua syyskuussa 2009. Alaikäisyys ja harrastusta ymmärtämättömät vanhemmat (sekä osittain myös rahan puute..) estivät harrastuksen aloittamisen tuota aiemmin, mutta käytin nuo pari vuotta tiedon etsimiseen ja heti omaan kotiin muutettuani tartuin tuumasta toimeen ja ensimmäinen nukke tuli hankittua :3 

3. Montako nukkea sinulla on tällä hetkellä? (Halutessa voit kertoa nukkien valmistajat ja linjat)
- Tällä hetkellä kotona majailee 14 SD:tä, 1 MSD, 3 n. 30cm keijukaista, 7 petiteä, 2 tinyä sekä 2 pientä hartsista pupua + pari leijailevaa irto/vaihtopäätä. Enemmistö nukkeja löytyy Soomilta, lisäksi löytyy firmoilta Iplehouse, Fairyland, Peakswoods, Withdoll, Loongsoul ja Piposdoll.

4. Mikä on lempipuuhasi BJD-harrastuksen parissa? (Käsityöt, valokuvaus, hahmojen luomien ja kehittely, modaus..)
- En osaa oikein valita mitään yhtä asiaa, tykkään tästä harrastuksesta kokonaisuutena ;w; Koko prosessi alkaen hahmojen luomisesta ja kehittelystä sekä vaatteiden ja muun rekvisiitan suunnittelusta aina siihen kun saa nuken kuvausvalmiiksi ja ottaa kuvia. Ja välillä on mukava vaan ottaa joku nukke hyllystä ja pitää sitä sylissä x3


5. Millainen olet harrastajana?
- Itsekriittinen, perfektionistinen, hidas, suunnitelmallinen…

6. Missä asiassa haluaisit kehittyä? 
- Lähinnä ompelussa :D Pikku hiljaa alan olla tyytyväinen työni jälkeen, mutta uutta opittavaa ja paranneltavaa on aina!

7. Missä olet hyvä?
- Hamstraamisessa… Kankaat, korut, propit, peruukit, kaikki hoituu ^^;

8. Mikä tässä harrastuksessa on vaikeinta?
- Se kun lempifirmat julkaisee kokoajan uutta ja ei viitsisi ostaa kaikkea, mutta jälkimarkkinoilla kaikki pyytää niin naurettavia hintoja… Sitten kaikki suunnitelmat menee helposti ihan sekasin ja saattaa tulla ostettua vääriä nukkeja ja missattua oikeita nukkeja ja sitten vituttaa XD

9. Oletko uskollinen tietylle "nukkegenrelle" vai oletko kaikkiruokainen?
- Minulta löytyy vähän kaiken tyylisiä nukkeja, tykkään siitä että on vaihtelua valokuvaukseen ja ompeluun ^^; Jokaisella on oma tyylinsä jolle yritän vaatetuksessa pysyä uskollisena (esim. lolita, gyaru, mori, steampunk, ) sekä yksi tai kaksi teemaväriä (kaikkea löytyy pastelliväreistä mustaan). Yksikään hahmoistani ei ole pelkkä ihminen; joukkoon mahtuu niin haltioita, demoneita, enkeleitä, eläinöttiäisiä kuin kyborgejakin.

10. Millä perusteella valitset nukkesi?
- Osa nukeista on hommattu olemassa olevan oman hahmon perusteella, jolloin olen etsinyt nuken joka sopii mielestäni edustamaan kyseistä hahmoa parhaiten. Osa taas on saanut hahmonsa täysin ex tempore kun olen törmännyt ja ihastunut johonkin moldiin, jonka koen pakkohankinnaksi vaikkei se sopisikaan mihinkään vanhaan hahmooni :’D Minulle on tärkeää kasvojen lisäksi kropan esteettisyys, posetuksen ei välttämättä tarvitse olla mitään päätä huimaavaa, vaan pistän ensisijaiseksi sen että kroppa näyttää mielestäni kivalta.

11. Onko nukeillasi nimet, hahmot ja/tai tarinat?
- Kaikilta löytyy nimet ja hahmot ja ovat osa minun ja naisystäväni yhteistä tarinaa :) En oikein osaa pitää nukkeja ilman, että niillä olisi hahmo johon bondaan…

12. Teetkö itse vaatteita, peruukkeja tai proppeja nukeillesi?
- Ompelen itse suurimman osan nukkejeni vaatteista, vain välillä tulee ostettua jotain pientä ja edullista tai juttuja joita ei itse osaa/jaksa tehdä. Kaikenlaisia proppeja, koruja, sun muuta tilpehööriä tulee askarreltua myös. 

13. Paljonko valokuvaat nukkejasi? Vai kuvaatko lainkaan? Kuinka tärkeä osa se on sinun harrastustasi?
- Olen suht aktiivinen valokuvaamaan nukkejani ja se on minulle myös tärkeä osa harrastusta :) En osaa piirtää, joten valokuvaus on tavallaan keinoni ilmaista itseäni ja kertoilla hahmoistani.

14. Meikkaatko tai modaatko itse nukkejasi, vai luotatko niissä asioissa ulkopuolisten apuun?
- Meikkailutkin hoidan pääsääntöisesti itse, välillä olen pyytänyt apua naisystävältäni :3 En koe olevani mikään maailman paras meikkaaja, mutta olen pääsääntöisesti ihan tyytyväinen työhöni ja koen että tällä tavoin saan hahmoistani varmasti sen näköiset kuin haluan ja porukan naamat myös näyttävät yhtenäisiltä kun kaikilla on saman ihmisen kädenjälkeä. Tai jos joku menee pieleen, ilme onkin väärä tms. niin ei muuta kuin uusiksi vaan XD


15. Onko BJD-harrastus sinusta kallis? Mitä vastaisit, jos sinulle sanottaisiin harrastuksesi olevan rahan tuhlausta?
- Kaikenlaiset harrastukset tuntuvat syövän nykyaikana paljon rahaa, enkä lähtisi vertailemaan mikä nyt sitten on kallista ja mikä ei. Välillä tulee itsekin ajateltua tovi että hetkonen montas nukkea mulla taas olikaan, paljon näihin onkaan mennyt rahaa ja oliko mitään järkeä. Rakkaus nukkeihin kuitenkin on ja pysyy, enkä pois vaihtaisi. Keksin paljon turhempiakin rahanmenoja (itse en esim. polta tai juo ollenkaan taikka aja/omista autoa tai käy ulkona syömässä) ja saatankin ottaa tällaiset puheeksi, jos joku sattuu päivittelemään nukkejen kalliutta. Raha on kyllä jännä asia, joskus tulee itse mietittyä 10e ihmisvaatteesta tai 20e –kengistä tai jopa 2e jätskistä että onpas kalliita, mutta nukkejen peruukit, silmät ja tietty itse nuket tulee hankittua miettimättä yhtään.. XD Noh, joku mikä on jonkun mielestä pelkkää humpuukia, voi olla toiselle arvokasta tai tärkeää (nimim. isäni osti juuri 2500e maksavan robottiruohonleikkurin, lelunsa kullakin ilmeisesti)

16. Tapaatko muita harrastajia, missä ja kuinka usein? Jos, niin kuinka tärkeää se on sinulle?
- Lähinnä aikaa tulee vietettyä naisystävän kanssa, hänkin siis harrastaa nukkeja. Noin muuten tulee juteltua muiden harrastajien kanssa lähinnä netissä, kun työt ja muu vaikuttavat paljon siihen jaksaako miiteissä käydä. Nämä ovat kuitenkin ihan mukavia aina välillä, mutta en pidä erityisen tärkeänä, olen sen tyyppinen persoona että minusta on mukavampi ja helpompi jutella netissä.

17. Miten neuvoisit ihmistä, joka haluaisi aloittaa BJD-harrastuksen?
- Kannattaa rauhassa etsiä tietoa ja ottaa selvää asioista, eikä suinpäin kiirehtiä ostamaan nukkea ennen kuin on perillä perusasioista ja tietää millaisen nuken haluaisi. Vaikka kovasti tekisikin mieli saada äkkiä oma nukke, on näissä sen verran isot rahat pelissä että kannattaa harkita huolella ja tutkia nukketarjontaa jotta löytyy juuri se oikea, eikä vain ostaa ensimmäistä vastaantulevaa ja mahdollisesti helposti/nopeasti saatavaa taikka halvinta nukkea :D


***



1. Missä ja milloin olet törmännyt hartsisiin BJD-nukkeihin ensimmäisen kerran?
Ensimmäisen kerran näin Espoon Sellossa Roberts Coffeessa puolen kymmentä naista nukkeineen pitämässä varmaankin miittiä. Olin jostain netistä kyllä kuullut että tälläisiäkin on olemassa, joten pystyin tunnistamaan mistä oli kysymys. En tiedä mikä vuosi silloin oli, jotain 2007-2010 varmaankin. Sitten vuonna 2011 olin Ropeconissa ja huomasin että jesmo pitää siellä esitelmää Aasialaisita Pallonivelnukeista. Menin kuuntelemaan ja innostuin kovasti. Jo heti alussa oli selvää ettei pelkästään nukkejen omistaminen "riitä" minulle, vaan minun pitäisi myös tehdä itse omia nukkeja. Käsityöläinen kun sielultani olen.

2. Entä milloin sait ensimmäisen oman nukkesi?
- Ensimmäisen nukkeni, DollZone Yuen tilasin melko pian 2011 Ropeconin jälkeen. Muistaakseni jo elokuussa jos ropecon oli heinäkuussa? Esikoinen saapui kotiin lokakuussa. Mutta jo marraskuussa minulla oli toinen nukke, DollZonen Stramonium joka oli välittäjällä in stock joten ei tarvinnut odotella. :)

3. Montako nukkea sinulla on tällä hetkellä? (Halutessa voit kertoa nukkien valmistajat ja linjat)
- Uuh, lasketaanpa: 17 kappaletta. Ja koska niistä on öö 13 1/3 kokoisia niin kyllähän näihin on saanut rahaa palamaan.

4. Mikä on lempipuuhasi BJD-harrastuksen parissa? (Käsityöt, valokuvaus, hahmojen luomien ja kehittely, modaus..)
- Lempparipuuhaani on uusien nukkejen rakentaminen, ensin fimosta ja sitten valaa hartsista. Mutta ostonukeilla tykkään kevyesti eniten sarjakuvien kuvaamisesta. Tällä hetkellä julkaisen kahta viikottain ilmestyvää sarjakuvaa ja suunnitteilla on erillisen 14-18 osaisen sarjakuvan tekeminen.

5. Millainen olet harrastajana?
- Kaiketi aika intohimoinen. Suhtaudun hyvin kiihkeästi nukkeiluun kaikkinensa.

6. Missä asiassa haluaisit kehittyä?
- Haluaisin oppia meikkaamaan nukkejani. Peekele kun ei ole aikaa panostaa niin paljon että oppisi. Olen meikannut vain kolme tai neljä naamaa. Kaksi pikkukenelkkiä mitä minulla on, on minun meikkaamani. Muita en uskalla edes näyttää.

7. Missä olet hyvä?
Olen hyvä skulptaamaan. Ja ostonukkejen kanssa olen hyvä tekemään tarinoita ja hahmoja.

8. Mikä tässä harrastuksessa on vaikeinta?
- Aika paha, tuskin mikään. Aina löytyy ystävällisiä muita harrastajia jotka voivat joko tehdä jonkin asian puolestasi (maksusta) tai auttaa sinua eteenpäin. 

9. Oletko uskollinen tietylle "nukkegenrelle" vai oletko kaikkiruokainen?
- Oletin aiemmin olevani vain 1/3 kokoisten nukkejen harrastaja. Mutta kiitos Doll Chateaun niin olen innostunut myös pienemmistä.

10. Millä perusteella valitset nukkesi?
- Estetiikan ja innostuksen pohjalta. Joskin tuppaan kurkkimaan käytettyjä ja välittäjien in-stock tuotteita koska en jaksaisi odottaa  kuukausia uuden valmistumista.

11. Onko nukeillasi nimet, hahmot ja/tai tarinat?
- Jokaisella nukellani on nimet, hahmot ja pitkät tarinat. Nykyään kaikki nukkeni tulee "sarjakuvat edellä", eli ostan nukkeja joita tarvitsen sarjakuvissani ja toisaalta jokainen nukke jonka hankin tulee esiintymään sarjakuvassa.

12. Teetkö itse vaatteita, peruukkeja tai proppeja nukeillesi?
- En tee ollenkaan vaatteita. En osaa. Teen proppeja aika paljon. Sekä sen mukaan mitä itse tarvitsen että mitä voisin myydä muille harrastajille.

13. Paljonko valokuvaat nukkejasi? Vai kuvaatko lainkaan? Kuinka tärkeä osa se on sinun harrastustasi?
- Kuvaan todella paljon ja säännnöllisesti. Joskin lähinnä pelkästään sarjakuvaa varten.

14. Meikkaatko tai modaatko itse nukkejasi, vai luotatko niissä asioissa ulkopuolisten apuun?
- Olen täysin ulkoistanut meikkaamisen. Suomessa on niin taitavia meikkitaiteilijoita. Kerään itse asiassa suomalaisia meikkitaiteilijoiden töitä. Hitaasti tosin. Nytkin on vielä neljä nimeä listalla joitten töitä haluaisin itselleni. Modaamisen voisin tehdä itse, mutta mieluummin sitten rakennan koko nuken.

15. Onko BJD-harrastus sinusta kallis? Mitä vastaisit, jos sinulle sanottaisiin harrastuksesi olevan rahan tuhlausta?
- Tämä aspekti on ulkopuolisille se kiinnostavin asia. Itse olen vakaasti sitä mieltä ettei se ole harrastus eikä mikään jos siihen ei mene kaikki rahat ja vapaa-aika. Tavallistahan on että "minun" harrastukseni on järkevää rahan käyttöä ja "sinun" harrastuksesi on kallista rahan tuhlausta. Toisaalta kun laittaa rahat mittakaavaan: Säännöllinen tupakointi maksaa 4 euroa päivässä (vai maksaako tupakka jo enemmän, en polta niin en ihan varma ole), eli 1460 euroa vuodessa. Sillä saa jo 3-10 nukkea. Tai vaikkapa alkoholin kulutus viikonloppuisin, ei viikonlopusta parilla satasella selviä (ja taas 52*200=10400!). Kaiken kaikkiaan, jos joku haluaa harrastaa jotain ja hänellä on siihen varaa, ei harrastus ole kallis. Minä en kuljeskele kertomassa autoharrastajille että kymppitonnin laittaminen vanhaan auton romuun on typerää tuhlausta, enkä kuuntele vastaavaa puhetta omasta harrastuksestanikaan. Kunnioitusta hei kamoon! :)

16. Tapaatko muita harrastajia, missä ja kuinka usein? Jos, niin kuinka tärkeää se on sinulle?
- Haluaisin tavata enemmänkin. Asun vain niin kaukana kaikesta että jää liian harvaan tapaamiset. 

17. Miten neuvoisit ihmistä, joka haluaisi aloittaa BJD-harrastuksen?
- Neuvoisin liittymään facebookin Hartsilapset-ryhmään ja kertomaan mitä tulee mieleen ja kysymään mikä jää mietityttämään. Ryhmässä on hyvä tunnelma ja paljon avuliaita käyttäjiä. Ja sitten tietenkin katselemaan nukkeja monilta valmistajilta ja rohkeasti vaan ostamaan jos jokin nukke natsaa. 




Siinä olikin kaikki kuusi haastattelua, olkaa hyvät! :]
Suuri kiitos kaikille vastanneille, saatiin tehtyä hieno läpileikkaus erilaisista harrastajista! 

Kanssaharrastajat; kertokaahan mielipiteenne tästä postauksesta. Millaista on luettavuus? Ei-harrastajat, kommenttia myös tulemaan! Valaisiko tämä postaus yhtään nukkeharrastusta? Vieläkö hartsiset BJD-nuket ovat täysi mysteeri, outojen aikuisten hihhulien rahantuhlaus-harrastus? :D Mikäli vastasit kyllä, otahan yhteyttä niin autamme mielellämme uudistamaan käsityksesi ko. harrastuksesta! ^^

Tämä ei todellisuudessa ole yhtään sen kummoisempaa kuin posliiniastioiden keräys tai kutominen, vaikka nukkeilu onkin harvinaisempaa ja joskus myös melko hintavaa. Kuten sanottu, useimmat harrastukset maksavat. Ja jos harrastus on kyllin mieluinen, sille ei löydy liian korkeaa hintaa!

3 kommenttia:

  1. Osa tän postauksen kuvista on ihan upeita! Jatkoa ja tulevia pitkiä tekstipohjaisia postauksia ajatellen toivoisin kuitenkin, että värejä säädettäisiin hieman: esimerkiksi väliotsikoiden vaaleanvihreä tuntuu silmiin todella pahalta valkoiselta pohjalta. Tummentaisin myös leipätekstiä (harmaata) ainakin asteella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteesta pyry! :)
      En oikein tiedä mitä tekisin tämän blogin ulkoasun kanssa, sillä omaan silmään (omalta läppäriltä) teksti on kaikin puolin todella selkeä ja helppo lukea. Myös värimaailma miellyttää, vaikka onkin aika imelä. Täytyy yrittää kokeilla jotain uutta, ehkä joku toimivampi ja silti meille mieleinen vaihtoehto löytyy :3

      Mobiiliversio se vasta hirvittävä olikin! Jostain syystä tekstin alla ei ollut lainkaan valkoista taustaa, vaan teksti oli suoraan sinivihreän taustan päällä :/ Muutin mobiiliversion sitten vain tylsäksi mustavalkoiseksi..
      Katsokaa siis blogia mieluummin tietokoneen ruudulta, thanks! :D

      Poista
    2. Tietokoneelta (läppäriltä, joten näyttö on melko hyvin säädettävissä) blogia selaan. Kaksi muuta mieleen tulevaa vaihtoehtoa ovat taustan tummentaminen vitivalkoisesta ihan aavistuksen harmaaksi tai väliotsikoiden boldaaminen. Teksti kyllä erottuu, mutta silmät väsyvät jos blogia lukee pitkään.

      Poista