torstai 8. toukokuuta 2014

Mikä ihmeen BJD?

Nuken sisällä kulkevat kuminauhat

BJD, eli ball-jointed doll (suom. pallonivelnukke) on yleisimmin hartsista valmistettu koriste-, keräily ja harrastenukke. Nuken sisällä kulkee tavallisimmin kuminauhat jotka pitävät sen koossa ja yhdessä nivelten kanssa ne mahdollistavat nuken asettamisen eri asentoihin.
Nukkien keräämisen lisäksi harrastukseen kuuluu/voi kuulua myös valokuvaus, nukkien modaaminen eli itse muokkaaminen, vaatteiden ja asusteiden ompelu, huonekalujen valmistus sekä hahmon kehittäminen tietylle nukelle. Lisäksi nuken fyysisiä ominaisuuksia pyritään parantamaan esimerkiksi lisäämällä pitoa niveliin kuumaliimasueedauksella.

Tässä postauksessa kerron lyhyesti BJD-nukkien yleisimmistä käyttötarkoituksista ja harrastuksesta ylipäätään.




Kuten moni tätä lukeva ehkä tietääkin, hartsiset nuket ovat hyvin hintavia. Hartsi eli resiini on arvokas materiaali, ja nuken valaminen vaatii taitoa. Lisäksi nukkemallin eli moldin valmistaminen on pitkä prosessi. Ensin moldi suunnitellaan piirtämällä ja/tai muovailemalla, sen jälkeen siitä tehdään useita kokeiluja ja valumalleja. Lopulta viimeisteillyistä nukenosista tehdään muotti johon lopullinen nukke valetaan.

Ei siis ihme, että näillä nukeilla on hintaa. Valun jälkeen osa firmoista vielä hioo muottisaumat pois nuken vartalonosista, kokoavat sen ja mahdollisesti myös meikkaavat pään ja blushaavat eli varjostavat kehon. Nuket eivät myöskään ole mitään liukuhihnatavaraa, jota on aina hyllyssä. Kun nukke tilataan, se valmistetaan (useimmissa tapauksissa) varta vasten tilaajaa varten. Nukkea odotetaankin yleensä firmalta vähintään 3 kuukautta.


Pää ilman face-upia, eli meikkiä

Useimmat firmat myyvät nukkeja nudena ilman meikkiä ja blushia sekä valmiiksi meikattuina. Joskus meikattujen nukkien mukana tulee myös asusetti ja mahdollisesti muita oheistuotteita. Joillekkin nukeille saa valittua erilaisia kehonosia (kädet, jalkaterät) sekä erikoisosia (siivet, hännät, korvat, sarvet, eläinten käpälät/kaviot/sorkat jne). 
Nukkeja on loputtomasti erilaisia! Pelkästään eri firmoja on parisen sataa. Lisäksi osa harrastajista valaa itse nukkeja. BJD-nukkeja valmistetaan eri kokoisia; on olemassa kämmenelle mahtuvia nukkeja ja jopa 180cm pituisia nukkeja! Useimmat nuket ovat kuitenkin alle metrisiä. 


Puolisoni tekemä face-up Hanttapuli-hiirelle

Hartsista nukkea voi modata monin eri tavoin. Sitä voi leikata, porata, hioa, värjätä, meikata ja vääntää lämmön avulla. Mahdollisuudet ovat siis loputtomat! Nukeista saa itse modaamalla persoonallisen näköisiä ja niistä voi luoda jotain aivan uutta. Moni harrastaja tykkää kuitenkin kerätä nukkeja "valmiina setteinä" firman default - eli oletusmeikillä ja asusetin kera. Joillekkin nuket ovat tapa purkaa luovuuttaan, toisille ne ovat kauniita koriste-esineitä hyllyn reunalla. Tapoja harrastaa on yhtä monta, kuin harrastajiakin.




Sen lisäksi että nukken pinnanmuotoa saa muutettua sekä pintaa värjättyä ja meikattua, nuken ulkoasua voi muuttaa pelkästään jo vaihtamalla erilaiset silmät, peruukin tai vaatteet. Lähes poikkeuksetta hartsisten BJD-nukkien ominaisuuksiin kuuluu silmien vaihdettavuus. Pää on takaraivosta avattava ja sitä kautta nuken silmät voidaan vaihtaa. Onton pään sisällä sijaitsee myös S-koukku, johon kiinnitetään nukkea kasassa pitävät kuminauhat.

Vasemmalla head cap eli pään avattava osa. Pään sisällä näkyy S-koukku sekä jalkoihin menevät kuminauhat, eyeputtya eli silmiä paikoillaan pitävää tahmeaa ainetta sekä lasisilmät.



Tässä kaikki mitä keksin sanoa modernien BJD-nukkien käyttötarkoituksista :] Lisää juttua mm. modaamisesta sekä BJD:eiden historiasta tulossa myöhemmin!

Koska blogi on aivan uunituore, otan avosylin vastaan parannusehdotuksia, kommentteja ulkoasusta sekä ideoita tuleviin postauksiin!

Kiitos mielenkiinnostanne!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti